About Eastre and Easter

Picture
Ca multe dintre sarbatorile crestine, si Pastele a avut un echivalent, ca punct primar de origine, in vechile traditii pagane, de dinainte de Hristos. Astfel, vechii saxoni - tribali germanici - sarbatoreau venirea primaverii prin omagii aduse zeitei acesteia, numita Eastre. Dupa sute de ani, in secolul al doilea dupa Hristos, misionarii crestini au ajuns si in mijlocul triburilor nordice, incercand sa le converteasca la crestinism. Si au reusit doar intr-o oarecare masura. Nici macar pentru noii crestini - proveniti din randul barbarilor - renuntarea la vechile lor sarbatori pagane nu era de conceput. Pentru a nu provoca noi conflicte sangeroase, misionarii au hotarat - in mod intelept - sa le permita populatiilor crestinate sa isi pastreze obiceiurile, dar au incercat sa le adapteze - incetul cu incetul - traditiei crestine. Si, cu timpul, s-a reusit acest lucru: sarbatoarea pagana a zeitei Eastre avea loc la aceeasi data cu sarbatoarea crestina a Invierii Domnului.

Asa s-a reusit - fara conflicte - transformarea unui eveniment barbar intr-unul crestin, iar vechea denumire de Eastre a fost inlocuita cu varianta moderna de “Easter” - asa cum se numeste Pastele si in zilele noastre, in tarile in care se vorbeste limba engleza.

Chiar daca, acum, Iepurasul de Paste are mai degraba o trasatura comerciala (fiind cel in numele caruia se fac cadourile), acest simbol provine tot de pe vremea festivalurilor de Eastre. De ce? Pentru ca simbolul pamantesc al zeitei Eastre era iepurele. Cum a ajuns simpaticul iepuras sa fie recunoscut ca mesager al Pastelui in intreaga lume? A fost suficient ca emigrantii germani sa duca in America simbolul pascal intruchipat de un dragut urecheat, pentru ca apoi sa se raspandeasca, de aici, in majoritatea tarilor crestine. Interesant este ca, inainte de razboiul civil din Lumea Noua, Pastele nu se sarbatorea deloc in America acelor ani, necunoscandu-i-se semnificatia... Acum, americanii sarbatoresc Pastele prin organizarea unei “vanatori de oua” pe gazonul din fata Casei Albe.

Revenind la vremuri de mult apuse, sa mai spunem ca obiceiul de a oferi oua isi are originea in Egiptul Antic si in Persia, fiind intalnit de asemenea la vechii greci si romani, pentru care oul era simbolul vietii. Pentru locuitorii vechiului Egipt, oul a fost un simbol sacru al renasterii omenirii dupa potop, acesta fiind - de altfel - si pentru toti crestinii simbolul renasterii lui Hristos. Din aceasta simbolistica s-a nascut si ideea confectionarii primelor cosulete pentru Pasti, facute in scopul de a imita cat mai bine cuiburile pasarilor.

In Evul Mediu se obisnuia sa se arunce cu oua in biserici. Conform traditiei, preotul arunca un ou fiert unuia dintre baietii din corul bisericii. Oul era aruncat apoi mai departe, de la un corist la altul, iar castigator era considerat baiatul care il prindea exact in momentul in care orologiul batea ora 12 din noapte, oul ramanand in proprietatea lui.

In privinta impodobirii pentru slujba de Inviere, destul de putine biserici - chiar si din Romania - mai pastreaza inca vechea traditie a ornamentelor din ramuri de brad - arborele care este considerat simbol al vietii eterne. Cetinile sunt fie impletite in coronite simple, fie sunt combinate cu panglici rosii sau albe. Totusi, in cele mai multe dintre bisericile crestine europene, interiorul si peretii se impodobesc cu flori de primavara, de obicei albe sau galbene. Si pentru ca biserica isi asteapta enoriasii infrumusetata cu flori de sezon, si acestia vin cu vesminte cumparate special pentru marele eveniment crestin al Invierii. Un obicei foarte vechi, pastrat pana astazi, le cere crestinilor sa mearga la biserica, in ziua de Paste, purtand cel putin o piesa noua de imbracaminte, respectarea acestei traditii spunandu-se ca aduce noroc.

Pe langa tipicul religios traditional, aproape similar, in tarile crestine europene s-au dezvoltat si alte obiceiuri zonale de Pasti. In Anglia, de exemplu, se obisnuieste ca de Paste sa se daruiasca oua foarte mari de ciocolata. In Bulgaria, pictarea oualor este o indeletnicire a calugaritelor din manastiri, iar in Elvetia sunt zone in care exista credinta ca ouale de Pasti sunt facute de cuci sau chiar de iepurasi. De aceea, copiii pregatesc din primele flori de primavara cate un cuib in care acestea sa fie depuse. In Olanda, parintii vopsesc oua verzi, pe care le ascund in iarba, iar copiii pornesc sa le caute, obicei tinut si in Germania, dar cu oua de diverse alte culori. Suedezii orneaza ouale cu desene hazlii si cu versuri in rime, care se citesc cu glas tare, inainte de a le manca. In Ungaria, ouale sunt vopsite in rosu sau galben, iar pe ele se deseneaza apoi diferite motive ornamentale, cele mai intalnite fiind cele ce reprezinta stoguri de fan, case, fantani cu cumpana si femei cu cosuri in maini.

About Tom and Jerry

Picture
Echipa formată din pisica (Tom) şi şoarecele (Jerry) animaţi a stat la baza serialelor de desene animate pline de succes, desenate de animatorii William Hanna şi Joseph Barbera, iniţial pentru regizorul Fred Quimby de la MGM între anii 1940 şi 1960, iar mai apoi pentru propria lor companie la mijlocul anilor 1970. Scenariul se bazează de obicei pe tentativile motanului frustrat Tom de a-i prinde pe Jerry şi Tuffy, amicul său şoarece, şi de a-i mânca. Pe această temă au fost realizate şi câteva benzi desenate. Iniţial, şoricelul se numea Jinx, iar motanul Jasper.

Tom este motanul cu blană gri, naiv uneori şi evident într-o permanentă căutare de şoareci. Jerry este coşmarul lui deoarece, de fiecare dată când a încercat să îl prindă a eşuat lamentabil, fiind tras pe sfoară de isteţimea şi şiretenia lui Jerry.
Jerry este un şoricel ce locuieşte într-o gaură din perete şi face tot ce îi stă în putinţă să îl tachineze atât pe Tom cât şi pe stăpâna Mami DoiPantofi. Şiretenia, inteligenţa şi inventivitatea lui Jerry îl păcălesc pe Tom de fiecare dată când acesta doreşte să îl mănânce.
Tuffy este micul prieten al lui Jerry, un alt şoricel orfan de care Jerry are mare grijă. Este mereu înfometat şi nu se satură.
Spike este duşmanul de moarte al lui Tom, un buldog robust şi puternic care de multe ori îl fugăreşte pe motan. În cadrul câtorva episoade, el este prieten cu Jerry.
Mami DoiPantofi este stăpâna casei în care locuiesc Tom şi Jarry. Este cea care îl hrăneşte, îl ceartă dar şi îl bate pe Tom de câte ori acesta nu îşi îndeplineşte datoria de pisică sau strică ceva prin casă. Se înspăimântă foarte tare când îl vede pe Jerry alergând prin casă şi îşi ridică de fiecare dată fustele şi capoturile (într-un număr exagerat de mare) când îl întâlneşte. Faţa ei nu a fost văzută în cadrul desenului animat, la fel cum faţa domnişoarei Bellum nu a putut fi văzută în serialul de animaţie Fetiţele Powerpuff.

Jerry a jucat fără Tom (care apare doar pentru un moment) în filmul Anchors Away (1945), în care dansa alături de Gene Kelly.

Muzica pentru toate desenele animate cu Tom şi Jerry până în 1958 a fost scrisă de Scott Bradley.

About T.I

Picture
T.I. was born Clifford Joseph Harris Jr. on September 25, 1980, in Riverdale, Atlanta, Georgia, to the son of the late Clifford "Buddy" Harris Sr. and Violeta Morgan. Raised by his grandparents in Bankhead, Atlanta, Georgia. His father lived in New York and he would often go up there to visit him. He began rapping at age seven. He attended Douglass High School. Going against his mother's wishes for wanting him to stay in school, he would often cut class and hung out with other crowds. As a teenager, he was a drug dealer.He was once known as Rubber Band Man, a reference to the custom of wearing rubber bands around the wrist to denote wealth in terms of drugs or money.By age 14, he had been arrested several times.He was nicknamed "Tip" after his paternal great-grandfather.Kawan "KP" Prather, a record executive, discovered and signed T.I. when he was a teenager.Upon signing with Arista Records subsidiary LaFace Records in 2001, he shortened his name to T.I. out of respect for label mate Q-Tip.T.I. released his debut album, I'm Serious, in October 2001 through Arista Records.The album spawned the eponymous single, which featured Jamaican reggae entertainer Beenie Man. His debut single, "I'm Serious," was released on June 26, 2001. The single received little airplay and failed to chart. The album included guests appearances from Pharrell Williams of The Neptunes (who called him "the Jay-Z of the South"), Jazze Pha, Too Short, Bone Crusher, Lil Jon, Pastor Troy, P$C and Youngbloodz. The album featured production from The Neptunes, DJ Toomp, Madvac, and The Grand Hustle Team. Despite the album's guests appearances and production team, the album peaked at number 98 and only sold 163,000 copies in the United States.Critics pointed to the fact that many of the tracks sounded the same and that a few were blatant rip-offs.Other critics commented saying, "T.I. claims to be the king of the South, but fails to show and prove. He does, however, have potential. If his talent ever matches his confidence, he may be headed for stardom."

Due to the poor commercial reception of the album, T.I. was dropped from Arista Records. He then formed Grand Hustle Entertainment and started releasing several mixtapes with the assistance of DJ Drama. He resurfaced in the summer of 2003 with fellow Atlanta rapper and former label-mate Bone Crusher's song "Never Scared." His mixtapes and mainstream exposure from "Never Scared" eventually recaptured major label attention and he signed a joint venture deal with Atlantic Records.


On March 26, 2010, T.I. will be released from the halfway house.He is also currently in the studio working on his seventh studio album. It is yet to be titled.Jim Jonsin, the producer who previously worked with him on his single, "Whatever You Like" and R&B singer Trey Songz, is scheduled to work on the project. T.I. is also set to star in the upcoming crime thriller, Takers, alongside Matt Dillon, Paul Walker, Idris Elba, Hayden Christensen and Chris Brown. T.I. serves as the executive producer of the film.



In February 2010, T.I. made his first public appearance since prison, stepping out with fiancée Tameka "Tiny" Cottle in support of her Alzheimer's research fundraiser "For the Love of Our Fathers" at Atlanta's Opera venue. "I am very well, very happy to be seen," said T.I., who joined Cottle onstage at the end of the benefit.  T.I. released a new street single titled "I'm Back" on March 8, 2010. The single has made a Hot Shot Debut at #44 on Billboard's Hot 100 charts. He eventually completed his prison sentence on March 26, 2010 but he will be placed on three years probation with more under 23 days of supervised release.